Voda koja leči

Da li ste znali?

Da se balneoterapija u Vrnjačkoj banji primenjuje već 2000 godina, a datira još iz doba rimskog imperatora Avgusta, kada je izvor tople vode nosio naziv Fons Romanus, a Vrnjačka banja je Rimljanima bila poznata kao Aquae Orcinae.

Da je jedino ovde na planeti temperatura vode ista kao i temperatura ljudskog tela, 36,50 C.

Da su u vreme starog Rima terme bile dostupne svima. Bile su mesto opuštanja, mesto okupljanja i razgovora, privatnih i poslovnih. U termama je uvek bilo živahno.

Rimski izvori

Davne 1924. godine izvršena je kaptaža toplih izvora i tada je  na dubini od 2,40 m otkrivena vertikalna, pravilno isklesana stena iz cijeg je otvora isticala topla mineralna voda. Neposredno pored Rimskog izvora, na približno istoj dubini, nadeni su ostaci prvog poznatog bazena za kupanje.

Balneoterapija

Balneoterapija je lečenje primenom blago zagrejanih mineralnih voda. Poboljšava obim kretanja u zglobovima, jača mišiće, smanjuje grč mišića, održava ili poboljšava pokretljivost, ublažava bol i uopšteno patnje bolesnika.

Kupke obično traju 10-30 minuta. Kupke treba da se sprovode najranije 1 h posle jela.

Tokom i posle terapije potrebno je piti mnogo tečnosti.

Bolesnici kojima mogu koristiti takve kupke su osobe s reumatskim, neurološkim i kardiovaskularnim bolestima.

Dobrodošli

Povedite svoju porodicu, prijatelje ili poslovne saradnike i uživajte u blagodatima mineralne vode u našem bazenu. Okupajte se i unapredite svoje zdravlje, jer ovo je mesto za lepotu vašeg lica i tela.